Hatay yeraltı zenginlikleriyle şaşırtamaya devam ediyor Uzmanlar Türkiye'nin maden kaynakları açısından zengin olduğunu, dünyada üretilen 50 çeşit madenin 30'unun Türkiye'de bulunduğunu söylediler. Mesela Bor madeninde yüzde 72 rezervle Türkiye dünyada birinci sırada yer alıyor.
Ülkemiz, trona, feldspat, mermer ve son zamanlarda yapılan aramalarla bulunan altın ve gümüş madeni açısından da oldukça zengin. Zenginliklerimiz, maden araması yapıldıkça ve derinlere inildikçe daha da belirginleşiyor.
Türkiye'de durum bu. İlimiz Hatay ise yeraltı zenginlikleriyle şaşırtamaya devam ediyor.
Tarih fışkıran kent olarak bilinen Hatay'da merkez ilçe Antakya başta olmak üzere diğer ilçelerden maden fışkırıyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmalara göre Hatay ili genelinde altın, alüminyum, asbest, demir, dolomit, fosfat, kireçtaşı, krom, manyezit ve mermer rezervleri bol miktarda bulunuyor.
TARIM-TARİH VE MADEN İlimiz Hatay'ın ekonomisi tarım ağırlıklı olup topraklarının 50'si tarım alanıdır. Toprakları Bereketli ovalarla kaplıdır.
Hatay ili imalât sanayinin genel yapısına bakıldığında İskenderun ve Dörtyol dışındaki ilçelerde tarıma dayalı sanayi tesislerinin yoğunluk kazandığı görülür. Gerek istihdam hacmi, gerekse yarattığı katma değer açısında demir çelik sektörü ilimiz imalat sanayinin itici gücüdür.
Son dönemlerde yapılan çalışmalar sonucu Hatay'ın ayrıca altın madeni bakımında da oldukça önemli bir yere sahip olduğunu ortaya çıktı. Tenör oranı farklılık gösterse de Antakya'da Akıllıçay Altın sahasında 50 bin metreküp, Kisecik köy Altın sahasında ise450binton mümkün rezerve altın mevcut.
Dörtyol ilçesinde ise Alüminyum'da görünür ve muhtemel rezerve olarak göze çarpan rakam tam 70 milyon ton. Ayrıca Dörtyol ilçesinde yüksek rezerve yataklara sahip Demirli Boksit bulunuyor.
Ancak bu maden ne yazık ki teknoloji yetersizliği nedeniyle yeraltında saklı hazine halinde duruyor. Kırıkhan ilçesinde ki kotsal demir ise iştah kabartacak cinsten.
Bu ilçede yine farklı tenör oranlarıyla birlikte 8 milyon ton civarında kotsal demir bulunduğu MTA kaynaklarınca belirtildi. V o YUMURTALIK ERZÎN O DÖRTYOL O HASSA KARATAŞ KÖRFEZİ l "1 'ENDERUN BELEN AKDEMİZ .
—————